Selecteer een pagina

Welkom bij

Omroep Landgraaf

Extra aandacht voor huisvesting arbeidsmigranten

De raad stemde voor extra aandacht voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Toekomstvisie Wonen en Zorg.

Dramatisch besluit bestuur Zuyderland Ziekenhuis

“Het bestuur van het Zuyderland Ziekenhuis neemt een dramatische beslissing voor mensen in de Parkstadregio en het Heuvelland.

Twee jaar in de raad

Roger Ernst en Judith Caenen over hun eerste ervaringen als raadslid

Pand aan de Burgemeester Jongenstraat gesloten

Burgemeester Richard de Boer heeft deze week één pand aan de Burgemeester Jongenstraat gesloten. In dit pand is softdrugs of harddrugs aangetroffen. Wij vertellen u graag meer over ons drugsbeleid.

Telefonisch onderzoek naar toegang jeugdhulp

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Wij zijn heel benieuwd hoe ouders en jongeren de toegang tot jeugdhulp ervaren.

Wonen in een sterke en leefbare buurt. Wij werken eraan!

Een bloeiende gemeenschap is de basis voor ‘samen’. Samenleven, samenwonen, samenwerken.

Bouwplannen op de welstandsagenda van 19 april

Op vrijdag 19 april vindt om 9.00 uur een vergadering plaats van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Een passende woning voor iedereen

Een woning is zoveel meer dan een stapel stenen. Het is de plek waar je thuiskomt. Een plek waar je je veilig voelt. Een plek waar je met je buren fijn samenleeft, elkaar helpt en ondersteunt.

E-mailservice Berichten over uw Buurt wordt uitgebreid

Heeft u een account bij MijnOverheid en hierin uw e-mailadres opgegeven? Dan ontvangt u vanaf medio april maximaal 1x per week een mail van Overheid.nl met 'Berichten over uw Buurt'.

Verbod op voeren van vogels in en rondom winkelcentrum Op de Kamp

Om onze omgeving gezond te houden en overlast van duiven en vogels te beëindigen of te beperken.

Erepenning van de Provincie Limburg voor Ronald Goedmakers

Gedeputeerde Stephan Satijn heeft vandaag de Erepenning van de Provincie Limburg uitgereikt aan Ronald Goedmakers. Hij kreeg deze onderscheiding bij gelegenheid van zijn afscheid als lid van de Board of Directors van Vebego en uit waardering voor zijn inzet voor de...

Provincie Limburg doet aanbod én oproep aan formerende partijen en demissionair kabinet

“Investeer nú met ons in behoud en groei van innovatieve maakindustrie” Provincie Limburg ontvouwt in een brief aan de formerende partijen en het demissionaire kabinet ambitieuze plannen rond de verduurzaming van Chemelot, de realisatie van de Einstein Telescope en de...

Limburg Centraal: potentie voor ruim 30.000 woningen vóór 2040

De Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten Heerlen, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Weert en Venlo hebben samen de propositie ‘Limburg Centraal’ geschreven: de ontwikkeling van één grootschalige woningbouwlocatie, gevormd door de ontwikkeling van de omgeving...

Buurprovincies op Limburgdag: voornemen voor meer toeristische samenwerking

Naar jaarlijkse gewoonte ontmoeten de gedeputeerden van Belgisch en Nederlands Limburg elkaar op de Limburgdag. Dit jaar staat die in het teken van toeristische samenwerking. Met de Maas als verbinder willen de buurprovincies het toeristisch aanbod op elkaar afstemmen...

Provincie Limburg sluit aan bij Europees project voor uniforme uitrol walstroom

Voor het verder verduurzamen van de scheepvaartsector ondertekenden Gedeputeerde Staten van Limburg de partnerovereenkomst voor het Shore Power in European Shipping (SPIES) project. Dit baanbrekende Europese initiatief richt zich op het creëren van een uniform kader...

Maastrichtse kweekvleesproducent Mosa Meat start pilot-fabriek op Brightlands campus

Mosa Meat heeft met een investeringsronde bij nieuwe en bestaande partners en investeerders ruim €40 miljoen euro opgehaald. Hiermee bereidt de pionier achter het eerste gekweekte rundvlees zich voor op het toetreden op de markt voor consumenten.

Programma Nationale Viering Bevrijding 2024 in Roermond

Op zondag 5 mei organiseert Provincie Limburg samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Roermond en stichting Bevrijdingsfestival Limburg een bijzonder programma vanuit Roermond. De dag begint bij de ECI Cultuurfabriek met een zeer gevarieerd cultureel...

Stappen vooruit in Limburgse woningbouwopgave

Demissionair minister Hugo de Jonge was in Limburg om samen met alle partners – Rijk, Provincie Limburg, Limburgse gemeenten, woningbouwcorporaties, marktpartijen, Woonbond, Waterschap Limburg en zorgpartijen de Limburgse ambities voor de woningbouwopgave in Limburg...

Samen zorgen voor een toekomstbestendig elektriciteitsnet in Limburg

Om heel Zuid-Limburg, inclusief Chemelot, van elektriciteit te kunnen blijven voorzien, moet er een nieuw hoogspanningsstation worden gebouwd in Graetheide met een capaciteit van 380.000 volt (380kV). Daarnaast moet de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen...

Europarlementariërs bezoeken expositie Einstein Telescope

Europarlementariërs en andere genodigden woonden op 9 april de opening van een expositie over de Einstein Telescope bij. Deze tentoonstelling is een aantal dagen te zien in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel en geeft een goed beeld van de Euregio...

Bestuurssecretaresse

Ben jij een energieke, representatieve persoon met een hands-on mentaliteit die graag ondersteuning biedt aan wethouder Jordy Clemens? Is nauwkeurig werken jouw tweede natuur? Dan is de functie van bestuurssecretaresse misschien wel iets voor jou! Reageer uiterlijk 15 mei 2024.

Subsidieregeling voor behoud gemeentelijke monumenten en klein erfgoed

In 2022 heeft gemeente Heerlen het aantal beschermde gemeentelijke monumenten van 4 naar 47 uitgebreid. Deze gemeentelijke monumenten hebben een hoge cultuurhistorische waarde en weerspiegelen de rijke geschiedenis en identiteit van de stad. Om dit waardevolle erfgoed te behouden voor toekomstige generaties, heeft de gemeente Heerlen een subsidieregeling ingesteld voor restauratie en onderhoud.

Linda uit Horst rent met een pleister op haar mond

Tijdens het rundje om het hundje, de plaatselijke hardloopwedstrijd in Horst viel Linda Gommans direct op; met een felroze pleister heeft ze tien kilometer hardgelopen.

Zwembad Mosaqua blijft onder strikte voorwaarden open

Zwembad Mosaqua in Gulpen blijft onder strikte voorwaarden open. Het raadsvoorstel dat daarover werd ingediend, is donderdagavond door de gemeenteraad aangenomen tijdens de raadsvergadering.

Wet betaalbare huur: ‘Het bestrijdt alleen de pijn’

Gaat de Wet betaalbare huur huurders helpen? De meningen zijn hierover verdeeld. "Ik vind deze wet geen goed idee. Ook ik ben tegenstander van hoge huren, maar deze wet lost de problemen niet op."

Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale stopt

Vastelaovesevenement de Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale stopt. De editie van dit jaar op de Markt in Gulpen was de laatste. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering van Gulpen-Wittem donderdagavond.

Koningsdag in Limburg: wat is er allemaal te doen?

Koning Willem-Alexander viert zaterdag zijn 57ste verjaardag. Ook Limburg staat dan weer in het teken van Koningsdag.

GGD: ‘Ook forse toename van gonorroe in Limburg’

Opnieuw hebben steeds meer mensen gonorroe in Limburg. Afgelopen jaar waren er landelijk 13.853 gevallen, een toename van 31 procent. In 2022 vond er een toename plaats van 33 procent. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM.

Gokbedrijf Janshen-Hahnraths schrapt ruim 100 banen

Gokbedrijf Janshen-Hahnraths, onder andere eigenaar van Fair Play Casino, kondigt een herstructurering aan. Het Kerkraadse bedrijf schrapt 106 arbeidsplaatsen. De afgelopen jaren leed het bedrijf een miljoenenverlies.

Maastricht, Meerssen en provincie helpen Mosaqua Gulpen niet

Zwembad Mosaqua in Gulpen kan niet rekenen op financiële steun van gemeenten Maastricht, Meerssen en de provincie. Om het zwembad open te kunnen houden heeft de gemeente Gulpen-Wittem aan buurtgemeenten in het Heuvelland en de provincie gevraagd of zij het zwembad 20...

Man bedreigt werklui met staaf: arrestatieteam valt binnen

Een verwarde man heeft donderdagochtend werklieden in zijn straat in Brunssum met een zware ijzeren staaf bedreigd. De werklui waren bezig met werkzaamheden aan een gasleiding.

Gezondheidsraad: beter meten blootstelling chemische stoffen

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad.

Nieuwe ‘Trêveszaal’ in de maak bij ministerie BZK

De premier en zijn ambtenaren staan de komende jaren niet één, maar twee verhuizingen te wachten. Vanwege de renovatie van het Binnenhof moet het ministerie van Algemene Zaken daar op 31 juli weg zijn, maar het nieuwe geplande onderkomen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) blijkt dan nog niet beschikbaar te zijn.

In alle haast is er nu voor een "overbruggingsperiode" toevlucht gezocht bij een ander ministerie, het gebouw van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daar worden nu vier verdiepingen in gereedheid gebracht. Ambtenaren hebben op intranet gelezen dat ze moeten inschikken voor de premier en zijn ambtenaren.

Gouden plafonds?

Daar zal dan ook een alternatief moeten worden ingericht voor de Trêveszaal, waar de ministerraad elke week is. Een woordvoerder van het ministerie van BZK laat weten dat daar "geen gouden plafonds" zullen komen, zoals op het historische Binnenhof.

De verhuizing van de wekelijkse ministerraad en de ambtenaren van Rutte is al jaren in voorbereiding. Het vinden van een geschikte locatie is niet eenvoudig, omdat er allerlei veiligheidseisen zijn. Uiteindelijk viel het oog op het ministerie van EZK, vlak bij de tijdelijke Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg.

ICT

Maar de ruimtes bij EZK zijn nog niet klaar omdat er veel aanvullende eisen werden gesteld om de premier er goed te laten werken. Het is nog onduidelijk wanneer de tweede verhuizing daarheen zal plaatsvinden.

De bouwers van Binnenlandse Zaken zijn druk bezig. Begin augustus - na de zomervakantie - moet het pand klaar zijn. Gekeken wordt of de ICT erop aangepast kan worden en of aan de veiligheidseisen voldaan kan worden. Het is ook niet zeker of demissionair premier Rutte deze verhuizing zal meemaken, misschien zit er tegen die tijd een nieuw kabinet of hij is al vertrokken om NAVO-chef te worden.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt nog niet te weten wat het nieuwe tijdelijke onderkomen gaat kosten. "Dat wordt nu uitgezocht." Vorige week werd bekend dat de renovatie van het historische Binnenhof-complex zeker 2 miljard euro gaat kosten, in plaats van de eens ingeschatte 475 miljoen euro.

Powered by Weer1.com

Vaccin tegen blauwtong beschikbaar, dierenartsen starten snel met inenten

Schapen en runderen mogen vanaf nu worden gevaccineerd met het vaccin tegen blauwtong. Dat heeft demissionair minister Adema besloten na groen licht van het Bureau Diergeneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen, twee belangrijke adviescolleges. De...

Q-koortsbesmetting geen reden tot paniek, ‘maar vaccinatie moet op orde zijn’

Voor het eerst sinds 2016 is er Q-koorts vastgesteld bij een Nederlands veebedrijf, werd gisteren bekend. Het gaat om een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel. In de bewuste regio leidt het tot beroering, al zegt het RIVM dat het risico voor de omgeving laag is....

Van der Burg: gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

Gemeenten moeten zogenoemde derdelanders voorlopig blijven opvangen en hun dezelfde rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie in een brief aan de Tweede Kamer. Van der Burg zegt...

Oorlog tegen drugs: Aboutaleb wil ‘boots on the ground’ in Zuid-Amerika

De burgemeesters van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg willen veel meer actie vanuit Europa tegen de drugsindustrie in Zuid-Amerika. Dat schrijven ze in een brief aan de Europese Commissie en hun eigen regeringen, na een gezamenlijk bezoek aan een aantal...

Megazaak tegen Nederlandse plofkrakers van start in Duitse sporthal

Tussen de basketbalbaskets en voor ingeklapte klimrekken staat een podium, daarop een brede tafel met daarachter een aantal rechters. Boven hun hoofd een scorebord om bij te houden wie er voor staat: het thuisteam of de gasten. Om de score bij te houden is het te...

Na wijziging donorwet veel meer registraties

Sinds de wijziging van de donorwet vier jaar geleden is het aantal mensen dat 'actief' heeft doorgegeven of ze organen willen doneren met meer dan 50 procent gestegen. Dat staat in een evaluatie van de eerste jaren van de wet, die in opdracht van het ministerie van...

Storing luchtverkeersleiding wordt extern onderzocht

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laat extern onderzoek doen naar de landelijke storing van 15 april. Door die storing in het luchtverkeersleidingsysteem (AAA) moest een aantal vluchten uit veiligheidsoverwegingen worden omgeleid naar België. Volgens LVNL was het...

Gezondheidsraad: blootstelling chemische stoffen beter in de gaten houden

De overheid heeft onvoldoende zicht op de hoeveelheid chemische stoffen waaraan mensen worden blootgesteld, concludeert de Gezondheidsraad. De raad adviseert om met een blijvend meetprogramma te komen. Het vaststellen van blootstelling aan chemische stoffen wordt nu...

Honingbij wint het van de hommel in Nationale Bijentelling

Bij de Nationale Bijentelling van dit jaar zijn vooral bijen gespot die goed tegen onstuimig weer kunnen. Uit de resultaten van de jaarlijkse bijentelling blijkt dat de honingbij net als vorig jaar het vaakst werd gezien: 6734 keer. Ook de aardhommel, het vosje en de...

Vanavond op tv: Aboutaleb over aanpak drugscriminaliteit • De toekomst van de bezorgeconomie • Kamer praat over mestproblemen

De aanpak van drugscriminaliteit Hamburg, Rotterdam en Antwerpen slaan de handen ineen in de strijd tegen de illegale import van drugs via hun havens. Niet alleen Nederland heeft veel last van grootschalige handel in drugs, ook in landen in Latijns-Amerika - waar de...

Ruime steun Tweede Kamer voor strengere aanpak woekerprijzen huurwoningen

De Tweede Kamer steunt het veelbesproken kabinetsvoorstel om in te grijpen in de prijzen van woningen in de vrije huurmarkt. De wet om woekerprijzen voor huurders harder aan te pakken werd deze week uitgebreid behandeld en uiteindelijk stemden vanavond PVV, GroenLinks-PvdA, NSC, D66, SP, CDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Volt voor.

Dat is samen een ruime meerderheid van 112 zetels. VVD, BBB, JA21, Forum voor Democratie en SGP stemden tegen.

Lange tijd was de steun van de grootste partij PVV onzeker. De PVV vindt dat er meer gebouwd moet worden en minder migranten toegelaten moeten worden en houdt naar eigen zeggen niet van te veel regelgeving. "Maar we geven de wet het voordeel van de twijfel", zei PVV-Kamerlid Matlener gisteren in het debat.

De huren zijn volgens hem de afgelopen jaren veel te hard gestegen. Buiten de sociale sector mag een huisbaas nu nog zelf de prijs van zijn woning bepalen en door de woningnood is die vaak torenhoog.

Groot

Met dit standpunt van de PVV is de kans ook groot dat er in de Eerste Kamer een meerderheid zal zijn, ondanks de tegenstem van de VVD en de grootste partij in de Senaat, BBB. Het is nog onbekend wanneer de Eerste Kamer de wet zal behandelen en dan wordt duidelijk of de wet al per 1 juli 2024 ingaat, of anders per 1 januari 2025.

De wet wordt wel op een aantal gebieden aangepast. Verhuurders van woningen met een laag energielabel moeten extra werk maken van energiemaatregelen. Verhuurders van tochtige woningen krijgen minder punten in het systeem dat de huurwaarde bepaalt. Zo wordt een huurder die een hoge energierekening heeft, extra geholpen.

Ook komt er een tegemoetkoming voor bouwers. Verhuurders van nieuwe huurwoningen mogen tot 1 januari 2028 een opslag van 10 procent vragen op de maximale huurprijs van 1123 euro. Dit is om te voorkomen dat de nieuwbouw van huurwoningen terugvalt, omdat beleggers er te weinig mee verdienen.

Na de lancering van het plan van minister De Jonge protesteerden beleggers en particuliere verhuurders luid tegen de wet. Zij waarschuwen voor averechtse effecten. Door het verdwijnen van hun verdienmodel zullen huurpanden massaal in de verkoop gaan, zeggen zij. Ook de Raad van State vreest daarvoor. De Jonge deed daarop aanpassingen om de critici tegemoet te komen.

De VVD, BBB, JA21 delen de vrees van de verhuurders en beleggers en hebben daarom tegen gestemd.

STICHTING OMROEP LANDGRAAF

ANBI stichting sinds 2016 | RSIN: 9894652

ANBI Statuut

Gegevens en Jaaroverzichoverzichten

Jaaroverzicht 2022

Jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2020

Jaaroverzicht 2019

Klachtenprocedure

Bezoekadres

Pucciniplein 1 
6371 LB Landgraaf

Contact

info@omroeplandgraaf.nl